Ensimmäinen matkapuhelin

Ensimmäinen matkapuhelin

”Tulee aika, jolloin ihmiset istuvat kodeissaan ja seuraavat maailman tapahtumia laitteelta, jota tässä kutsun sähköiseksi silmäksi.”

Tämän lainaus on kirjoitettu jo vuonna 1913. Kirjoittaja oli tuolloin 26-vuotias ”Suomen Edisoniksi” kutsuttu Eric Tigerstedt. Jo yli sata vuotta sitten Tigerstedt ennusti älypuhelimien tulon ja niiden mahdollisuudet seurata tapahtumia ympäri maailmaa.

14.8.1887 syntynyt Eric Magnus Campbell Tigerstedt oli jo lapsesta saakka hyvin kiinnostunut tekniikasta ja hän oli vain 11-vuotias rakentaessaan ensimmäisen kameransa. Seitsemän vuotta myöhemmin teini-ikäinen Eric rakensi Helsingissä ensimmäisen kipinälähettimen, jolla voitiin langattomasti lähettää sähkösanomia. Ajankuluksi rakennettu lennätin kuitenkin aiheutti Ericille vakavia ongelmia, koska häntä epäiltiin vakoojaksi. Nuori Eric oli ottanut langattomalla lennättimellään yhteyttä Suomenlahdella seilaaviin sotalaivoihin, joka tietenkin oli vastoin lakia. Venäläinen radiotekniikan parissa työskennellyt Alexandr Popov auttoi Ericin pois pälkähästä. Lennätin tosin takavarikoitiin ja Eric joutui lupaamaan, että pysyy jatkossa pois eetteristä. Suomalaisten oli tsaarinvallan aikana laitonta omistaa minkäänlaisia lennättimiä.

Tigerstedt oli erittäin kiinnostunut muutenkin kaikenlaisesta tekniikasta ja hän oli erittäin kekseliäs. Hän rakenteli itse kaikenlaista ja patentoikin useita keksinnöistään.  Erityisesti Tigerstedt työskenteli langattoman ja äänitekniikan parissa. 1900-luvun alkupuolella puhelimet yleistyivät Suomessa nopeasti. Vuonna 1905 oli arviolta yksi puhelin kahtakymmentä asukasta kohti. Vaikka suomalaisia pidetään usein hiljaisina ja vähäpuheisina, niin kuitenkin puhelimet ja matkapuhelimet on Suomessa otettu käyttöön nopeassa tahdissa. Eric Tigerstedt patentoi vuonna 1917 ensimmäisen kannettavan puhelimen, joka oli ”taskukokoinen ja taitettava” ja siinä oli hiilimikrofoni. Ei ole täyttä varmuutta, että puhelin olisi ollut langaton, koska sitä ei patenttihakemuksessa mainita. Kaiken logiikan mukaan se kuitenkin kai toimi langattomasti, koska mitä hyötyä puhelinta olisi muuten kantaa mukana? Langattomasta ”telefoneeraamisesta” käytiin keskustelua kuitenkin jo 1800-1900 -lukujen taitteessa. Edelleenkin matkapuhelimien toiminta perustuu radiotekniikkaan, jonka teoreettisen perustan loi vuonna 1865 englantilainen Clerk Maxwell.

1900-luvulla tekniikan kehitys oli nopeaa ja se teki suuria harppauksia melko lyhyen ajan sisällä. Nikola Tesla ja Thomas Edison ovat maailmanlaajuisesti tunnettuja teknologisista keksinnöistään, jotka ovat edelleen käytössä ja ovat luoneet pohjan monille muille keksinnöille. Eric Tigerstedt on jäänyt tuntemattomammaksi, mutta hänen keksintönsä ovat myös merkityksellisiä ja saamme kiittää häntä muun muassa juuri matkapuhelimista ja myös äänielokuvista. Liitän tähän linkin listaan, johon on koottu lista Tigerstedtin keksintöjä ja muita hänen elämänsä merkityksellisiä tapahtumia. 

Kuva: Wikipedia