Kartta, tekniikka ja ympäristöön tutustuminen

Kartta, tekniikka ja ympäristöön tutustuminen

Muistatko muutama vuosi sitten suuren suosion saaneen Pokemon Go -pelin? Ihmiset innostuivat pyydystämään pokemoneja ympäristöstään. Itsekin kuljin pokemonien perässä muutaman viikon ajan, mutta erään karkuun päässeen Pikachun jälkeen lopetin pelin pelaamisen. Yle julkaisi 22.9.2019 jutun, jossa käsitellään sijaintipohjaisten pelien kehitystä ja niiden suosioon liittyviä seikkoja.

Pokemon Gon lisäksi sijaintitietoja ja karttaa hyödyntäviä pelisovelluksia on viime vuosina ilmestynyt useampikin esim. Harry Potter: Wizards unite, Moomin move ja Walking Dead: Our World. GPS-tietoja hyödyntävät pelit eivät ole niin uusi keksintö, kuin voisi luulla. Vuonna 2004 New Yorkissa kehitettiin Pac-Manhattan, jossa jahdattiin Pac-Maniksi pukeutunutta pelaajaa ympäri Manhattania. Pac-Manhattan kehittyi nopeasti ilmiöksi ja muun muassa Japanissa kehitettiin pelille oma variaatio. Mobiiliteknologian myötä nämä pelit ovat saaneet uusia kehitysmahdollisuuksia sekä muotoja.

Erityisesti sovellusten kartat ja niiden avulla liikkuminen innostaa ihmisiä. Tätä samaa ideaa pystyy pelien lisäksi soveltamaan esimerkiksi matkailun edistämisessä, paikallishistorian opettamisessa ja markkinoinnissa. Sovellus Discover Jyväskylä on hyvä esimerkki, jossa on yhdistetty sijaintitietojen hyödyntäminen, kartta ja ar-teknologia. Tämän sovelluksen avulla pääset tutustumaan Jyväskylän historiaan, sekä suunnistamaan kaupungissa vanhaa karttaa ja nykyteknologiaa hyväksi käyttäen. Nämä sovellukset luovat uusia mahdollisuuksia tutkimusmatkailulle ja kaupunkisuunnistukselle. Tutusta ympäristöstä saattaa löytää uusia mielenkiintoisia paikkoja ja oppia jännittäviä yksityiskohtia paikan historiasta tai siellä asuneista ihmisistä. Sijaintiin perustuvat pelit ja muut sovellukset tulevat todennäköisesti lisääntymään tulevaisuudessa tekniikan kehityksen myötä.

Museokeskus Vapriikissa on tällä hetkellä vaihtuvana näyttelynä Pelikenttänä kaupunki – Geokätköilystä Harry Potteriin, jossa pääsee tutustumaan näiden pelien kehitykseen. Näyttely on esillä joulukuun alkuun asti ja siihen liittyen löytyy myös oma pelisovellus. Kannattaa käydä tutustumassa, jos aihe kiinnostaa enemmän. Jyväskylässä vieraillessa kannattaa myös ladata Discover Jyväskylä puhelimeen ja katsella miltä esimerkiksi kirkkopuisto on näyttänyt menneisyydessä.