Kulttuurimatkailu, nyt!

Kulttuurimatkailu, nyt!

Vuoden 2018 Travel Trends Report: Experiences, Tours & Activitiesin mukaan kulttuurituristit olivat nopeimmin kasvava matkailijaryhmä. Vuonna 2019 Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry teki kyselytutkimuksen, josta selvisi, että kulttuuripalvelut olivat noin viidenneksessä tapauksista keskeisin syy matkakohteen valintaan. Korona on muuttanut merkittävällä tavalla tapojamme nauttia kulttuurista ja monet matkasuunnitelmat ovat olleet rajoitusten takia jäissä odottamassa tulevaa koronan jälkeistä aikaa.

Tulevana kesänä kuitenkin pääsemme näillä näkymin taas liikkumaan vähän vapaammin ja nauttimaan tapahtumista paikan päällä. Helsingin Sanomat julkaisi 22.4. listan tapahtumista, jotka järjestetään kesällä 2021. Monet suuremmat tapahtumat kuitenkin siirtyvät ensi kesälle. Yksi näistä tapahtumista on Seinäjoen Tangomarkkinat, joka on järjestetty ensimmäistä kertaa vuonna 1985. Tanssikenkiä ei kannata kuitenkaan heittää kaivoon tämän kesän osalta, sillä tangotunnelmasta pääsee nauttimaan hieman eri tavalla tänä vuonna. Pidetään kuitenkin vielä vähän jännitystä yllä, että mitä on luvassa…

Tapahtumien lisäksi Suomessa on lukuisia mielenkiintoisia kulttuurikohteita. Museot ja galleriat ovat taas auki ja vieraiden turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Museokortin suosio oli suuressa nousussa ennen sulkutoimia ja vuodelta 2020 odotettiinkin ennätysvuotta kävijämäärissä. Pitkien sulkukausien takia ennätyslukuihin ei kuitenkaan päästy muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Esimerkiksi yksityinen Didrichsenin taidemuseo Helsingissä keräsi viime vuonna ennätyksellisen kävijämäärän; 75 000 kävijää. Yhteensä museovierailuja vuonna 2020 oli 4,5 miljoonaa.

Suomesta löytyy yli 1000 museota, joista noin 300 on ammatillisesti hoidettuja ja auki ympäri vuoden. Nämä 300 museota on helppo löytää esimerkiksi Museokortin nettisivujen kautta, mutta entä nämä loput 700 museota? Missä ne ovat? Nämä museot ovat auki vain kesällä, yhden päivän tai sopimuksen mukaan. Ne saattavat olla pieniä kotiseutu- tai kotimuseoita, joita hoidetaan talkoovoimin tai oman jaksamisen ja innon mukaan. Näiden museoiden etsiminen etukäteen saattaa olla hiukan ongelmallista, koska niillä ei välttämättä ole omia nettisivuja tai somekanavia, vaan ne saatetaan mainita kunnan kotisivuilla nähtävyyksien kohdalla. Useimmiten nämä museot kuitenkin löytää tuttujen suosittelemana tai sattumalta tienvarsikylttejä lukemalla. Nämä spontaanit stopit ovatkin yksi kotimaanmatkailun riemuja ja kokemuksia, mutta eikö olisikin hauskaa, jos matkaa voisi suunnitella myös näiden pienempien museoiden mukaan? Itse haaveilen road tripistä, jonka teemana olisi pienet erikoismuseot. Vaikka teenkin mielelläni erilaisia tutkimuksia, niin silti tällaista matkaa suunnitellessa haluaisin päästä hieman helpommalla ja säästää aikaa itse matkalle tai vielä parempaa, jos matkaa voisi suunnitella parilla vilkaisulla matkan aikana! Matkakirjailija Kati Kelola pohti Helsingin Uutisten haastattelussa 3.4., että olisi hyvä, jos kotimaan matkailuhelmet olisi koottu yhteen paikkaan. Olen aivan samaa mieltä ja tiedättekö mitä? Tällainen palvelu on olemassa!

Arvaatkin varmaan jo, mitä tarkoitan… Kyllä, puhun juurikin MEMORA™ -sovelluksesta. MEMORA™ kokoaa yhteen kulttuurikohteita, matkailuyrityksiä ja muita kiinnostavia kohteita. Voit etsiä näitä kohteita joko sijaintisi perusteella tai selata toimialan mukaan, vaikka juuri museoita. MEMORAsta™ löytyy esimerkiksi yhdessä Suomalaisen Kirjan museo Pukstaavin, Sastamalan seudun museon ja Museoviraston kanssa tuotettu Apteekkarin aikaan -peli, joka vie aikamatkalle sadan vuoden taakse. Tämän pelin löydät kartalta Sastamalasta.

Toivottavasti tilanne niin kulttuurin, matkailun kuin muutenkin helpottaisi pian ja pääsisimme taas nauttimaan tapahtumista, kulttuurista ja matkustamisesta normaalisti. Sitä odotellessa voi kuitenkin nauttia mielikuvitusmatkoista ja suunnitella tulevia tutkimusmatkoja. Jännityksellä odotamme jo, mitkä ovat kulttuurimatkailun tulevaisuuden kuvat ja minkälaiset hankkeet saavat Opetus- ja kulttuuriministeriön avustukset, jotka julkistetaan touko-kesäkuussa…

P.S. Kesän kunniaksi tarjoamme yrityksille ja kulttuuritoimijoille MEMORAn™ koodilla ”KESÄ2021” käyttöön maksutta kolmeksi kuukaudeksi, kun teet tilauksen 31.7.2021 mennessä. Käypä siis lisäämässä paikkasi kartalle!