Korona on sulkenut taas suurimman osan museoista, liikuntapaikoista, ravintoloista ja monista muista ajanviettokohteista. Nyt onkin erityisen tärkeää noudattaa suosituksia ja rajoituksia, jotta mahdollisimman pian pääsisimme taas normaalisti liikkumaan, viettämään aikaa ja tapaamaan ystäviä. Monille on iskenyt mökkihöperyys jo moneen kertaan ja oman kodin nurkat alkavat varmasti kyllästyttää. Mieli tekeekin varmasti ulkoilemaan ja tutustumaan uusiin paikkoihin. Tässä blogitekstissä vinkkaamme muutamia luontokohteita, joissa voit vierailla juuri nyt, kunhan muistat pitää turvavälit, olet oireeton ja et ole karanteenissa.

Retkeilykohteet on jaoteltu läänien mukaan ja jokaisesta läänistä on valikoitu muutamia esimerkkikohteita. Lisää retkipaikkoja löydät osoitteesta luontoon.fi. Tältä sivustolta löytyy kohteista lisää tietoja ja voit etsiä paikkoja myös eri aktiviteettien avulla. Blogin loppupuolella on myös tiimimme vinkkejä retkikohteista.

  1. Etelä-Suomen alueelta voi suunnata esimerkiksi Teijon kansallispuistoon Salossa, Evon retkeilyalueelle Hämeenlinnassa, Sipoonkorven kansallispuistoon Sipooossa, Komion luonnonsuojelualueelle Lopella ja Valkmusan kansallispuistoon Pyhtäällä.
  2. Itä-Suomessa suosittelemme vierailemaan Kuopiossa Pisan luonnonsuojelualueella erityisesti Täyssinän rauhan rajakivillä, Sulkavalla Pisamalahden linnavuorella, Savonlinnassa Punkaharjun luonnonsuojelualueella, Mujejärven alueella sekä Raesärkillä Nurmeksessa.
  3. Länsi-Suomessa kannattaa vierailla Liedon Ristinpellossa, Euran Käräjämäellä, Karoliinan portaat Viitasaarella, Merenkurkun maailmanperintöalue ja Helvetinjärven kansallispuisto Ruovedellä.
  4. Oulun seudun ja Kainuun suunnalla retken kohteeksi voi ottaa Kilpelänkankaan sekä Elimyssalon luonnonsuojelualueen Kuhmossa, Oulangan kansallispuisto Kuusamossa, Hossan Värikallio Suomussalmella (muista myös ladata Värikallio -sovellus) sekä Pirunkirkon suojelumetsä Puolangalla.
  5. Lapissa on edelleen hiihtokausi vauhdissa ja hiihtokeskusten laskettelurinteiden sijaan voi sukset suunnata Hammastunturin erämaa-alueelle (Inari, Kittilä ja Sodankylä), Enontekiöllä Mallan luonnonpuistoon, Kaldoaivin erämaa-alueelle Utsjoella, Napapiirin retkeilyalueelle Rovaniemellä ja Sompion luonnonpuisto Sodankylässä.

Jos näistä kohteista ei löytynyt itseä kiinnostavaa kohdetta, niin tiimimme antaa vielä muutaman lisäsuosituksen kotikunnastaan ja Jyväskylästä.

Jonna:

”Suosittelen Tampereen Ansiokalliota maisema- sekä valokuvauspaikkana ja myös Pyynikkiä. Jyväskylässä kannattaa käydä Mämminiemessä.”

Sami:

”Mulle tuli mieleen Saarijärven klassikkot eli Julmat Lammit/Runebergin luontopolku.”

Juha:

”Leppävirralla Orinoron rotkolla kannattaa käydä.”

Aino:

”Punkalaitumella voi napata sukset mukaan ja mennä Porttikalliolle hiihtämään tai sitten kävellä esimerkiksi Pitäjänpolulla katsomassa pappilaa. Jyväskylässä kävelisin Haukkaniemeen tai sitten jäätilanteen salliessa luistelemaan Jyväsjärvelle.”