Matkailijan mobiili

Matkailijan mobiili

Matkustaminen on nykyään helppoa, ainakin EU:n sisällä. Ulkomaille matkustaessa ei tarvitse tuhlata aikaa viisumien hankinnassa ja passientarkastuksissa. Lentoja saa muutamalla kympillä ja majoituksen löytää edullisesti monen eri reitin kautta. Tietenkin matkat ja majoitukset voi varata myös kerralla, sekä siihen päälle vielä ohjelmat loman ajaksi. Tai sitten näitä molempia voi yhdistää. Varaa matkat ja majoitukset samastaa paikasta ja sen jälkeen hoitaa ohjelmapuolen itse.

Monet suunnittelevatkin matkansa itse valikoiden haluamansa aktiviteetit. Matkoilta haetaan erilaisia ja yksilöllisiä kokemuksia. Vapaus valita ja mahdollisuus suunnitella itse aikataulunsa ovat osa matkan rentouttavaa vaikutusta. Paitsi jos laatii täyden minuuttiaikataulun, josta ei ole halua joustaa. Tai voihan senkin kokea rentouttavana. Ihmiset ovat erilaisia. Matka halutaan kuitenkin tehdä oman näköiseksi. Tämä omatoimimatkailu on aina vain helpompaa älypuhelinten, internetin ja erilaisten sovellusten avulla. Voit matkan aikana mielesi mukaan varata kiertoajelun tai lähteä puhelin oppaana tutustumaan uusiin paikkoihin.

Omatoimisesti toteutettu matka jää myös mieleen eri tavalla, kuin valmiiksi toisen toimesta suunniteltu. Olin viime kesänä lomamatkalla Krakovassa parhaan ystäväni kanssa. Päätös matkalle lähdöstä oli melko spontaani. Varasimme saman tahon kautta lennot ja majoituksen, mutta muuten emme etukäteen matkaa juuri suunnitelleet. Ainut etukäteen lukkoon lyöty ja varattu suunnitelma oli päivän retki Auschwitz-Birkenauhun. Muuten vedimme suunnitelmat ja vierailut hatusta. Paikkojen varaaminen ja maksaminen jokiristeilylle kävi puhelimen avulla parissa minuutissa. Trip Advisorin avulla löysimme ihastuttavan nörttibaarin läheltä keskustaa ja vaikka mitä muuta.

Olen itse kokenut, että älypuhelin helpottaa matkailua monella tapaa. Lentoliput, hotellivaraukset ja mahdollinen viestiliikenne hotellin kanssa ovat helposti yhdessä paikassa, eikä mukaan ole tarvinnut tulostaa kansiollista paperia, joista jossain vaiheessa lomaa iskee paniikki, että ne on hukannut. Puhumattakaan siitä tilanteesta, että lento on myöhässä tai peruttu, jolloin on helppo tarkistaa uuden lennon tiedot ja mahdolliset vaihdot sun muut. Lisäksi puhelin helpottaa juuri eri aktiviteettien valinnassa ja suunnittelussa. Sen avulla löytää vaivatta tai pienellä vaivalla eri vaihtoehtoja, mitä lomalla voisi tehdä ja miten paljon. Haluaako rantalomaan liittää jonkin pienen aktivoivan elementin vai haluaako viettää aktiiviloman, johon liittää vain pienen rannalla makoilun. Tietenkin sinne rannalla löhöilyyn voi lisätä jotain kivaa pientä tekemistä helposti puhelimen avulla. Kaikki on mahdollista.

Puhelin ja siihen ladattava opassovellus voi myös olla juuri se houkutin, joka saa valitsemaan kohteen. Suosituimmissa nähtävyyksissä on erityisesti kesäaikaan pitkät jonot ja monet haluavat juuri opastetulle kierrokselle. Kierrokset täyttyvät nopeasti ja niille pääsyyn voi kulua hyvinkin tunteja tai päiviä. Nämä tietenkin on järkevää varata etukäteen, mutta jos saa yllättävän inspiraation? Tietenkin on myös kohteita, joihin ei päästetä ilman opasta, mutta sovelluspohjainen opastus voisi lisätä kiinnostusta ja ainakin purkaa ruuhkahuippuja. Opastetuilla kierroksilla on monesti myös ongelmana se, että oppaan puhetta ei kuule, ryhmäkoot ovat isoja, niillä on hirveä kiire ja on tarkkaan sidottu muiden laatimiin aikatauluihin, jolloin ei välttämättä ole mahdollista käyttää aikaa kohteessa niin paljon kuin haluaisi. (Pätee kumpaankin suuntaan eli jos haluaisi tutustua pitemmän tai lyhemmän ajan.) Erilaiset mobiiliratkaisut palvelevat myös pakettimatkailijoita. Sovellukseen saa kätevästi loman aikataulun ja kaikki varauksiin liittyvät tiedot jne.

Olit sitten omatoimi-, paketti- tai hybridimatkailija; kannattaa siis ottaa kaikki hyöty irti puhelimesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista, sekä käyttäjän että palveluntarjoajan näkökulmasta. Unelmiesi matka on aivan näppiesi ulottuvilla.