Miksi historia?

Miksi historia?

Opiskellessani historiaa yliopistossa törmäsin usein kysymykseen: ”Miksi historiaa? Et sitten tylsempää ainetta keksinyt?” Olenkin paljon pohtinut ja kysellytkin, että miksi niin moni pitää historiaa tylsänä. Valitettavasti liian usein vastaus on ollut, että koulussa historian opetus on ollut tylsää, nuorempana museoihin on pakotettu ja yksinkertaisesti ei vain kiinnosta sodat tai antiikki.

Ymmärrän nämä pontit todella hyvin. Muistan yläasteella ollessani jutelleeni erään historianopettajan kanssa, joka totesi kouluhistorian olevan paras keino tappaa pienikin kiinnostus historiaan. Onneksi historian opetus kouluissa on saanut uusia kiinnostavia muotoja viime vuosien aikana. Näillä toivottavasti saadaan nuorten kiinnostus lisääntymään, mutta entäpä aikuiset? Miten lisätä aikuisten kiinnostusta historiaan?

Keinoja on useita. Näitä kartoittaessa kannattaa lähteä selvittämään ihmisten yleisiä kiinnostuksen kohteita. Monesti historia yhdistetään tiettyihin merkittäviin tapahtumiin, ulkoa opeteltaviin vuosilukuihin tai aiemmin mainitsemiini sotiin ja antiikkiin. Historia on paljon enemmän. Merkittävät tapahtumat on kyllä hyvä tietää ja ulkoa opituista vuosiluvuista on hyötyä Trivial Pursuitia pelatessa, mutta entä se kaikki muu? Miten sen kiinnostavan asian historiasta löytää?

Etsimisen voi aloittaa katsomalla ympärilleen ja miettiä, mikä ympäristössä olisi erityisen kiinnostava asia tai esine. Onko se kirja? Kirjalla sekä esineenä että kirjallisuudella molemmilla on pitkä ja mielenkiintoinen tausta, josta ne juontavat juurensa. Kiinnostaako takapihalta näkyvä erikoinen kalliomuodostelma? Sen historia ulottuu jopa tuhansien vuosien taakse jääkauteen asti. Vai onko kiinnostuksen kohde televisiosta tuleva jääkiekko-ottelu? Siinä saadaan jo kaksi kärpästä yhdellä iskulla eli itse pelin historia ja television kehityskaari.

Historia on koko ajan ympärillämme ja siitä voi oppia uutta joka hetki. Inspiraatio kiinnostukselle saattaa löytyä millä hetkellä hyvänsä ja mistä tahansa. Esimerkiksi populaarikulttuuri on tiiviissä kytköksessä historian kanssa. Erilaiset historialliset pelit, kirjat, sarjakuvat, elokuvat ja sarjat voivat hetkessä herättää suurenkin yleisön mielenkiinnon aikakauteen, ilmiöön tai yksittäiseen tapahtumaan. Esimerkkinä tästä mainitsen HBO:n minisarjan Chernobyl, joka sai suuren suosion. Sarja on myös hyvä esimerkki siitä, että aina ei tarvitse mennä satoja vuosia menneisyyteen. Sosiaalisesta mediasta voi myös löytää historiallista sisältöä esimerkiksi museoiden Instagram -tileiltä. Kannattaa kuitenkin aina muistaa myös lähdekritiikki.

Näillä vinkeillä voi aloittaa tutustumisen menneeseen, joka johtaa erilaisille tiedon poluille. Siksi haluankin asettaa alun kysymyksen ”miksi historia” uusiksi eli ”miksei historia?”.