Minne matka?

Minne matka?

Lomakausi on parhaillaan käynnissä ja sosiaalisessa mediassa voi päivittäin ihastella ystävien matkakuvia. Tänä kesänä en muista nähneeni yhtäkään ulkomailta otettua kuvaa, vaikka matkustusrajoitukset ovat jo hieman helpottaneet ja Suomesta voi matkustaa tästä päivästä alkaen jo 28 maahan, kuten Baltian maihin ja Ruotsia lukuun ottamatta muihin Pohjoismaihin. Ulkomailta tulevien turistien määrä ei myöskään tänä kesänä luultavasti tule vastaamaan aiempia vuosia.

Miltä sitten suomalaisten lomat näyttävät tänä vuonna sosiaalisen median perusteella? Perinteisten mökkilomakuvien lisäksi esimerkiksi Instagramissa on ollut viime aikoina paljon retkeilykuvia eri luonnonpuistoista, kuvia road tripien ja erilaisten kiertomatkojen kohteista. Jokaiselle siis löytyy jotakin ja matkaa suunnitellessa kannattaakin miettiä se, mitä haluaa tehdä tai ainakin, missä haluaa yöpyä. Keskustelin yhden ystäväni kanssa pari viikkoa sitten ja hän kertoi, että lomamatkaa suunnitellessa oli tullut ilmi, miten monet majoituspaikat olivat jo täyteen varattuja ja majoituksen etsimiseen joutui käyttämään aikaa melko paljon. Tietenkin, jos teltassa nukkuminen ei ole ongelma tai on liikkeellä asuntoauton tai -vaunun kanssa, niin majoitus järjestyy hieman helpommin.

Tänä vuonna kotimaan matkailussa ja muussakin lomailussa kannattaa kiinnittää huomiota juuri suunnitteluun, koska koronaviruksen takia on edelleen voimassa rajoituksia esimerkiksi koskien tapahtumia. Kannattaa siis miettiä useampi vaihtoehto lomaohjelmaan, jos ensimmäinen suunnitelma ei onnistukaan. Erilaisten omatoimivaihtoehtojen kysyntä tulee luultavasti lisääntymään tulevaisuudessa ja niiden tarjonta on helppoa esimerkiksi erilaisten mobiiliratkaisujen avulla. Mobiilipalvelujen yleistyessä kuluttajat kiinnittävät aina vain enemmän huomiota niiden sisältöön ja laatuun. Onkin mielenkiintoista nähdä, että millä tavalla matkailualan palvelut kehittyvät tulevaisuudessa. Kiinnostavaa on myös nähdä, että jatkuuko kotimaan matkailun suosio myös sen jälkeen ja mikä on ulkomaisten turistien määrä, kun matkustusrajoitukset poistuvat kokonaan. Tämän pohjalta olisi myös kiinnostavaa seurata, millaisia palveluja ja aktiviteettejä lomakohteilta halutaan, sekä vaikuttaako asiakaskunnan mahdollinen muutos niihin millä tavoin.

Aiemmassa kotimaan matkailua käsitelleessä blogissamme listasimme muutamia paikkoja, joissa Suomessa voi erilaisia lomia viettää. Kohteena maailma -sivusto on myös tehnyt kattavamman listauksen Suomen suosituimmista matkakohteista, sekä kerännyt vinkkejä huomioon otettavista asioista. Kiinnostavien kohteiden esittelyjä löytyy myös Ylen Egenland -sivustolta, jossa on erikseen listattu myös lapsiperheille sopivia kohteita. Millaiselle matkalle sinä haluat?