Mitä jos olisikin käynyt toisin?

Mitä jos olisikin käynyt toisin?

Silmiini osui pari päivää sitten mainos uudesta Watchmen -sarjasta. Mielenkiintoni heräsi heti. Sarja perustuu saman nimiseen sarjakuvaromaaniin, joka on julkaistu 1980-luvulla. Sarjakuvasta on myös tehty elokuva, joka kantaa myös nimeä Watchmen ja se tuli ensi-iltaan vuonna 2009. Tuo elokuva löytyy hyllystäni ja yhdessä vaiheessa katsoin sitä toistuvasti. Tuolloin en osannut sanoa, mikä elokuvassa veti puoleensa. Fanitan supersankareita ja pidän sarjakuviin perustuvista elokuvista muutenkin, mutta Watchmenissä oli myös jotakin muuta. Tuo jokin oli muunnettu historia, joka luo taustan Watchmenille.

Yksi asia, joka minua on aina kiinnostanut historiassa, on syy-seuraussuhteet. Mikä tapahtuma on johtanut toiseen ja mitä, jos olisikin käynyt toisin? Watchmenissä USA voittaa Vietnamin sodan Dr. Manhattanin avulla ja Watergate -nauhat jäävät paljastumatta. Sota Vietnamissa sekä Watergate -skandaali vaikuttivat vahvasti poliittiseen ilmapiiriin 1970-luvulla ja niiden päinvastainen lopputulos luo kokonaan toisenlaisen asetelman yhteiskuntaan. Vaihtoehtoinen fiktiivinen historia on erittäin suosittu aihepiiri esimerkiksi kirjoissa ja tietokonepeleissä. Yleinen teema vaihtoehtoisessa historiassa on sotien päinvastainen tai muuten eroava lopputulos. Suomessa yleisimpänä tulkintana on Neuvostoliiton valtaamaksi joutuminen jatkosodan jälkeen.

Kirjallisuudessa myös autofiktiiviset romaanit voidaan laskea vaihtoehtoiseen historiaan. Osa autofiktiivisten kirjojen tapahtumista ovat todellisia, toiset sijoitettu uuteen ympäristöön muunneltuna ja osa on kokonaan fiktiota. Näitä autofiktiivisia romaaneja on viime vuosina ilmestynyt ihan mukavasti. Esimerkkinä mainitsen Jari Tervon kirjat Esikoinen, Revontultentie ja Pyrstötähti. Nämä kirjat kertovat 1970-luvulla nuoruuttaan eläneen Jarin tarinaa päiväkirjamerkintöjen muodossa. Esikoisessa on mukana myös tädin ja isomummun kertomuksia toisen edellisestä elämästä 1600-luvulla sekä toisen nuoruudesta 1910-luvun Suomessa. Esikoisessa on myös mielenkiintoisesti siirretty 1989 Rovaniemellä tapahtunut Andrew Kulangan katoaminen ja murha 1970-luvulle. Kulangan murhan kuvaus Tervon romaanissa on suurelta osalta todellisuuden kaltainen. Nimet sekä muita yksityiskohtia on tosin muuteltu.

Tieteellisesti puhutaan kontrafaktuaalisesta eli toteutuneiden tosiasioiden vastaisesta historiasta. Aihe on kuitenkin kiistelty ja kaikki eivät edes pidä sitä vakavasti otettavana tieteenä. Kontrafaktuaalisesta historiasta on kuitenkin kirjoitettu jonkin verran tietokirjoja, jotka antavat mielenkiintoisia näkökulmia siihen, että mitä olisi voinut tapahtua. Vuoden 2017 historiateokseksi valittu Nils Erik Villstrandin ja Petri Karosen toimittama Kulkemattomat polut – Suomen mahdollinen historia tarkastelee 1400-luvulta lähtien tapahtumia, jotka olisivat voineet muuttaa historiamme täysin. Kirja onkin mielenkiintoinen lukukokemus, johon mielestäni kannattaa tutustua.

Sopivasti tätä kirjoitusta lopetellessani soittolistaltani alkoi soimaan Bob Dylanin The Times They Are A Changin’. Tuo kappale sitoo tämän kirjoituksen sopivasti yhteen myöskin siitä näkökulmasta, että laulu soi alkutekstien taustalla Watchmenin elokuvaversiossa. Elokuvaa ja sarjakuvaa voin tässä vaiheessa jo suositella, jos aihe ja supersankarit kiinnostavat. Sarjasta en voi sanoa vielä mitään, koska minun pitää saada, jolta kulta HBO:n käyttäjätunnukset lainaksi ennen kuin pääsen sarjaa katsomaan…

P.S. Jos kiinnostus vaihtoehtoista historiaa kohden, pääsi heräämään, niin voin vinkata myös toisen sitä käsittelevän elokuvan; Quentin Tarantinon ohjaama Inglourious Basterds vuodelta 2009, jossa kaksi salajuonta muuttavat historiaa toisen maailmansodan lopulla.