Mitä pukisin alle?

Mitä pukisin alle?

Onko alusvaatteilla merkitystä? No totta kai on! Olen monesti käynyt erinäisiä alusvaatteisiin liittyviä keskusteluja ja melkein jokaisessa käytän esimerkkinä Sarah Andersenin sarjakuvaa. Tämä ei kuitenkaan ole se ainut syy, miksi alusvaatteilla on merkitystä. Kuten päälivaattet niin alusvaatteetkin tule valita tilaisuuden mukaan. Etenkin juhlapukeutumisessa on tärkeää, että alusvaatteet istuvat hyvin ja onhan se muutenkin mukavampaa. (Vinkkinä voin sanoa, että matkustaessa ja pitkiä aikoja paikalla istuessa, kannattaa alle valita sporttipöksyt.) Nykyään alusvaatevalikoimat ovat etenkin naisten kohdalla laajat ja malleja sekä materiaaleja löytyy joka lähtöön ja mieltymykseen.  Naiset ovat käyttäneet alushousuja kuitenkin melko lyhyen aikaa vasta. Helsingin Sanomien verkkolehdessä oli 26.12.2019 artikkeli Vielä reilu sata vuotta sitten moni suomalaisnainen piti alushousuja hienosteluna ja turhakkeena.

Nykyisin naisten alushousujen kohdalla käytetään yleisesti termiä pikkuhousut. Tätä termiä ei todellakaan voi käyttää varhaisista naisten alushousuista. Artikkelia lukiessani ja sen kuvia katsellessani totesin itsekseni, että näissä pöksyissä on enemmän kangasta kuin useimmissa omistamissani shortseissa. 1800-luvulla ja vielä 1900-luvun alussa naisten housujen käyttö oli erittäin harvinaista ja sitä jopa paheksuttiin. Hameiden helmat olivat myös pitkät, joten polveen asti ylettyvät löysät alushousut jäivät hyvin piiloon. Nämä housut olivat myös haaroista auki, mikä helpotti huomattavasti myös asioilla käyntiä varsinkin suurien vanteellisten krinoliinien ja turnyyrien kanssa. Priorattire -nimiseltä YouTube -kanavalta löytyy video, joka havainnollistaa tämän haaroista auki olevan mallin käytännöllisyyden. Alushousuja pidettiin alkuun vain hienosteluna ja varakkaamman väestön pukimena. Niistä käytettiin myös erilaisia kiertoilmaisuja kuten: nimettömät, alakeittiön verhot, ne ja ukkosen halkaisemat.

Pöksyt lähtivät pienenemään 1900-lvun aikana aina vaan enemmän. Tähän vaikutti helmojen lyheneminen ja housujen yleistyminen naisten vaatetuksessa. Myöskin uudet kangasmateriaalit löysivät tiensä myös alusvaatteisiin. Pellavan ja puuvillan korvasivat joustavammat materiaalit. Samalla nauhat ja napit väistyivät kuminauhan tieltä. Pitsejä pöksyistä toki löytyi jo 1800-luvulla. Sen sijaan, että pöksyt olisivat kokonaan pitsiä, vain niiden lahkeisiin oli ommeltu pitsit. Housut yleensä myös nimikoitiin kirjailemalla omistajan nimikirjaimet niihin.

Uudenvuoden aatto on hyvä aika puhua alusvaatteista. Punaisten alusvaatteiden käyttäminen uutenavuotena tuo tulevalle vuodelle hyvää onnea. Mallilla tai materiaalilla ei ole väliä, kunhan vain on punaista. Etelä-Amerikassa punaiset alusvaatteet ennustavat tulevalle vuodelle rakkautta, kultainen tai keltainen vaurautta ja rauhaa tuovat valkoiset alusvaatteet. Harald Hirmuiselle en löytänyt merkitystä, että mitä tämä kuosi ennustaisi. Nyt siis kannattaa lähteä nopsasti ostamaan uusia alusvaatteita, jos haluaa tulevalle onnea, rakkautta, vaurautta tai rauhaa ja oma alusvaatelaatikko on täynnä mustaa tai harmaata. Juhlista toipumisen jälkeen, jos aluspöksyt vielä jaksavat kiinnostaa, voi käydä tutustumassa vanhoihin niiden kehityskaareen Suomen Käsityön museossa. Helsingin Sanomien artikkelin lopussa museolehtori Raija Manninen toteaa alushousujen muutoksesta, että ennen naisen takamusta piti etsiä alushousuista, mutta nykyään pöksyjä pitää etsiä naisen takamuksesta. Vitsillä voi myös todeta, että naisten alusvaatemuoti alaosien kohdalta on myös merkki ilmaston lämpenemisestä.

Hyvää tulevaa vuotta kaikille oli päälläsi sitten millaiset pöksyt tahansa! (Samoin myös kommandona viihtyville!)