Mitä tapahtuikaan Amelia Earhartille?

Mitä tapahtuikaan Amelia Earhartille?

Maailman historiaan mahtuu monia mysteerejä. Miten pyramidit rakennettiin, mikä on Stonehengen tarkoitus, kuka oli Rautanaamio sekä lukuisia muita. Toisinaan nämä vanhat mysteerit selvitetään kokonaan tai ainakin osittain, kuten mitä tapahtui Amelia Earhartille. Ensimmäinen Atlantin lentäen ylittänyt nainen Amelia Earhart katosi 2.7.1937.

Earhart on ehkä maailman tunnetuin naislentäjä, vaikka hänen katoamisensa maailmanympäryslennollaan onkin yksi syy kuuluisuuteen, se ei todellakaan ole ainoa. Vuonna 1897 syntynyt Amelia vastusti lapsesta asti aikakaudelle tyypillisiä sukupuolirooleja. Sen sijaan, että hän olisi istunut sisällä ja harjoitellut koruompelusta tai muita ”tytöille sopivia” aktiviteetteja, hän kiipeili puissa ja harrasti urheilua. Omaelämäkerrassaan Earhart kertoo, että lapsena hän kokeili kaikkia mahdollisia pelejä ja harrastuksia, jotka hän koki edes jossain määrin kiinnostaviksi. Hän myös valittelee kasvaneensa aikana, jolloin ”tytöt olivat tyttöjä”.

Tänä syksynä suomeksi julkaistu Earhartin omaelämäkerta ”Rakastan lentämistä” (The Fun of it), on hyvä kuvaus aikakautensa ajatusmaailmasta ja siitä, mikä oli soveliasta ja mikä ei. Alun perin vuonna 1932 julkaistu teos on erittäin kannustava ja se antaa hyviä neuvoja lentämisestä kiinnostuneille nuorille sekä heidän vanhemmilleen siitä, että miten kannattaa aloittaa. Earhart kertoo kirjassaan myös Atlantin ylilennoistaan ja muista naisista, jotka ovat olleet uran uurtajia lentämisen osalta. Pitää myöntää, että en ollut kuullut näistä muista naisista aiemmin yhtään mitään. Heitä on ollut useita ja melko lailla kaikista yhteiskuntaluokista.

Mitä kaikkea Amelia Earhart saavutti ensimmäisenä naisena? Hän oli ensimmäinen nainen, joka ylitti Atlantin lentäen ensin osana kolmen hengen miehistöä ja myöhemmin yksinään. Hän lensi myös ensimmäisenä naisena yksin Yhdysvaltojen rannikolta toiselle. Hän oli ensimmäinen ihminen, joka lensi yksin yli Tyynenmeren. Earhart rikkoi myös monia vauhti- ja korkeusennätyksiä. Vuonna 1937 hän lähti navigoijansa Fred Noonanin kanssa ensimmäiselle lennolle maailmanympäri. Sen sijaan, että lento olisi jäänyt historiaan onnistumisensa takia, se jäi historiaan lentona, jolla Earhart ja Noonan katosivat.

Heidän katoamisestaan liikkuu monia erilaisia huhuja ja salaliittoteorioita. (Propagandaradio-niminen podcast on tehnyt mielenkiintoisen jakson näistä salaliittoteorioista. Kannattaa käydä kuuntelemassa.) Viimeinen Earhartin lähettämä radioviesti kuultiin 2.7.1937. Koneen sijainniksi arvioitiin tuolloin Howlandsaari Tyynenmeren keskiosassa. Tästä ei kuitenkaan ollut varmuutta teknisten ongelmien vuoksi. Viestin jälkeen Earhartista ja Noonanista ei enää kuultu mitään. Tästä alkoi mittavat etsinnät, joihin käytettiin neljä miljoonaa dollaria. Laajoista etsinnöistä huolimatta, ne eivät tuottaneet tulosta.

Vuonna 1940 Nikumaroron atollilta löydettiin esineitä ja luita, joiden arveltiin kuuluvan Earhartille. Aiemmissa tutkimuksissa luiden pääteltiin kuuluneen miehelle. Vuonna 2018 luut tutkittiin uudelleen. Nämä tutkimukset paljastivat, että luut kuuluivat naiselle, jonka pituus vastasi Earhartin pituutta. Tutkijat totesivat, että 99 prosentin varmuudella luut ovat Amelia Earhartin. Mutta mitä oikein tapahtui?

Täyttä varmuutta tapahtumista ei vieläkään ole saatu selvitettyä. Todennäköisin teoria on, että Earhartin lentämään Lockheed 10 E Electraan tuli jokin tekninen vika ja tämän takia kone, joko putosi tai Earhart joutui tekemään pakkolaskun mereen. On myös esitetty, että Earhart laskeutui Nikumaroron lähellä olevalle riutalle, josta kone huuhtoutui mereen. Konetta on etsitty useaan kertaan 80 vuoden aikana. Robert Ballard, joka löysi Titanicin ja Bismarckin hylyt, on viimeisin, joka on päättäväisesti etsinyt Earhartin koneen hylkyä. National Geographicin Expedition Ameliaa käsittelevässä artikkelissa Ballard toteaa, että kone on voinut muuttua vuosien kuluessa tomuksi merialueelle tyypillisten luonnonilmiöiden seurauksena. Ballard ei löytänyt konetta, mutta hän ei pitänyt tutkimusmatkaa kuitenkaan epäonnistuneena. Toisessa National Geographicin artikkelissa hän kertoo kuitenkin jatkavansa etsintöjä toisesta mahdollisestaa kohteesta. 

Saammeko koskaan varmasti tietää, mitä tapahtuikaan Amelia Earhartille vai onko hänen kohtalonsa yksi niistä mysteereistä, joiden on tarkoitus jäädä mysteeriksi ikiajoiksi

Kuva: Wikipedia