Mobiilisovellus Valon kaupungin työkaluna

Mobiilisovellus Valon kaupungin työkaluna

Tällä kertaa vierailevana kirjoittajanamme on Jyväskylän kaupungin kaupunkirakennepalveluista Valon kaupunki -koordinaattori Elisa Hillgen

Valon kaupunki on Jyväskylän kaupunkivalaistuksen kehittämishanke, joka toimii liikenne- ja viheralueiden yksikön alaisuudessa. Hankkeen tarkoituksena on hyödyntää uusinta valaistustekniikkaa kaupunkisuunnittelussa, ja luoda turvallinen, viihtyisä ja energiaa säästävä ympäristö Jyväskylän asukkaille, yrityksille ja vierailijoille. Projektin toiminnasta viestitään erilaisin kanavin, mutta näkyvimpiä ja tärkeimpiä ovat valoteemaiset tapahtumat, joiden avulla sekä kaupunkilaiset että vierailijat ja ammattiyleisö saavat tietoa valaistuksen merkityksestä ja vaikutuksista. Tunnetuin tapahtuma on syyskuun lopussa perinteisesti järjestetty Valon kaupunki -tapahtuma, joka tuo kymmeniä erilaisia valoteoksia, valoinstallaatioita, esittävää taidetta ja kokeilevaa arkkitehtuurivalaistusta ympäri kaupunkia usean päivän ajaksi. Väliaikaisten tapahtumien ja valotaiteen lisäksi arkkitehtuuristaan tunnetussa Jyväskylässä on jo yli sata pysyvää valaistuskohdetta, jotka ovat tärkeä osa kaupungin brändiä ja Valon kaupunki -hankkeen saavutuksia. Tunnettuja kohteita ovat muun muassa Kuokkalan ja Ylistön sillat, Vesilinna, Kirkkopuisto, Nykäsen hyppyrimäki ja lukuisat julkiset taideteokset. 
 
Sekä päätapahtuman kävijöille, että pysyvien kohteiden esittelyyn olimme Valon kaupunki -tiimissä jo pidempään harkinneet mobiilisovellusta. Myös tapahtuman jälkeen kerätyissä yleisöpalautteissa tämä nousi esiin vahvana toiveena, joten vihdoin 2019 kaupungin ja yritysten yhteisessä Smart City -pilotointityöryhmässä ryhdyimme ideoimaan asiaa pidemmälle. Smart City -työryhmä oli antoisa ponnahdusalusta monille ideoille, sillä yhteen kerääntyivät kaupungin edustajat tarpeineen ja toiveineen sekä yritykset, joilla oli tarjota ratkaisuja tai kehittämisintoa näihin tarpeisiin. Memorandum tuli tässä yhteydessä myös meidän tiimillemme tutuksi ja aloimme koota heille toiveita mobiilisovelluksen suhteen. Yhteistyö käynnistyi mallikkaasti ja sovellusta lähdettiin toteuttamaan osana Jyväskylän kaupungin digikokeiluhanketta. 
 
Tärkeimmät tavoitteet sekä ympärivuotisesti että tapahtumajärjestäjänä meille oli kävijöiden informoiminen sekä kävijämassojen opastaminen tapahtuman aikana. Toivoimme, että sovellus esittelisi pysyvästi projektin toimintaa ja pysyviä kohteita, mutta taipuisi näppärästi tapahtuman aikaan myös tapahtumakartaksi, reittiopastajaksi, turvallisuusinfoksi sekä kenties jatkossa myös kaupalliseksi alustaksi yhteistyökumppaneille. Lisäksi toivoimme, että sovellus on meidän näköinen – hauska, mutta selkeä ja tyylikäs. 
 
Näitä toiveita kävimme yhdessä läpi ja tutustuimme sovelluksen mahdollisuuksiin ja rajoitteisiin. Muiden pilotointiryhmästä tuttujen yritysten kanssa pohdimme rajapintoja mm. liikenne- ja pysäköintiopastuksen suhteen, voisiko sovellus ilmoittaa ruuhkista tietyissä tapahtumapaikoissa seuraten kävijämääriä erilaisten sensorien tuottaman datan avulla ja voisimmeko tuoda mukaan myös taiteellista sisältöä, äänimaailmoja tai puhuttua opastusta. Mahdollisuuksia oli paljon ja uskommekin, että myös tulevaisuudessa sovellus mukautuu ja kehittyy uusien tarpeidemme mukaan. 
 
Ensimmäiseen versioon saimme mukaan hienosti perustiedot, pysyvien kohteiden kartan ja valaistuskohdekuvat, tapahtumakartan ja tapahtuman teosinfot. Aikataulu ja budjetti rajoittivat jonkin verran haluttuja ominaisuuksia, mutta tarkoitus olikin lähteä liikkeelle selkeällä perusversiolla ja kuulostella, miten sovellus otetaan vastaan ja saadaan kävijöiden tietoisuuteen. Koronavuoden 2020 tilanne aiheutti kokonaan Valon kaupunki -tapahtuman peruuntumisen, joten nyt 2021 syyskuulle olemme toteuttamassa Memorandumin kanssa seuraavia kehitysaskeleita. Tärkeimpänä näistä sovellusversio iPhonelle ja tapahtumatietojen sekä pysyvien kohteiden päivitys. Myöhemmin toivottavasti saamme toteutettua myös englanninkielisen version, sillä Jyväskylässä on paljon ulkomaalaisia opiskelijoita ja asukkaita sekä tietysti kansainvälisiä vierailijoita.
 
Tapahtumajärjestäjän näkökulmasta mobiilisovellus on nykypäivänä ehdottoman tärkeä työkalu. Paperiesite ja -kartta on ollut perinteisesti meille tärkeä väline eikä siitä olla luopumassa, mutta mobiilisovellus kulkee mukana koko ajan ja vaikkapa ympäri vuoden. Tapahtumakävijä näkee kartalta missä on lähimmät teokset tai pysyvät kohteet, saa ajantasaista tietoa ja voi myös osallistua itse, esimerkiksi kuvaamalla itsensä AR-teoksen kanssa ja jakamalla kuvan omissa kanavissaan. Tapahtuman jälkeen sovelluksesta poistuu väliaikaiset teosinfot ja se palvelee ulkoilijoita, työmatkalla Jyväskylässä vierailevia ja aiheesta kiinnostuneita muita kävijöitä. Iltakävelyllä voi bongailla Valon kaupungin kohteita ja saada tietoa myös valaistuskohteiden historiasta.
 
Yhteistyö Memorandumin kanssa on ollut alusta asti sujuvaa ja kaikkiin ideoihimme ja tyhmiin kysymyksiimme on suhtauduttu hienosti. Kun itse katselee tilannetta tilaajan ja käyttäjän näkökulmasta, ei aina ymmärrä kaikkia sovelluksen mahdollisuuksia ja ominaisuuksia – tai toisaalta rajoituksia. Tällöin on ollut antoisaa avoimesti heitellä ideoita ja ajatuksia ilmoille ja antaa ammattilaisten toteuttaa toiveemme – They know what they’re doing. Sovelluksen kehittäminen jatkuu parhaillaan ja innolla odotamme, kuinka se palvelee syyskuun lopulla jälleen tapahtumakävijöitämme.
Kuva: Jiri Halttunen