Renesanssi-ihmisen esikuva Leonardo da Vinci

Renesanssi-ihmisen esikuva Leonardo da Vinci

Leonardo da Vincin nimi on kaikille tuttu. Hänet tunnetaan taitelijana, keksijänä, tieteilijänä ja yleisnerona. Leonardon maalaama Louvressa roikkuva Mona Lisaa on luultavasti maailman tunnetuin taulu ja italialaisissa kolikoissa oleva Vitruviuksien mies on niin ikään ympäri maailman tunnettu. Kuka oli tuo renesanssi-ihmisen esikuva, joka keksintöineen oli aikaansa reilusti edellä?

Leonardo syntyi 15.4.1452 Toscanan Vincissä avioliiton ulkopuolisena lapsena. Leonardon äiti oli maalaistyttö nimeltään Caterina ja isä notaari Piero da Vinci. Leonardon koko nimi oli Leonardo di ser Piero ds Vincistä eli Leonardo ser Pieron poika Vincistä. Hänen lapsuudestaan ei ole jäänyt paljon tietoja ja Leonardo itse on kertonut lapsuudestaan vain kaksi tapahtumaa. Toinen tapahtuma oli enteellinen muisto taivaalta pudonneesta leijasta, joka lensi hänen kehtonsa yli. Toinen taas oli tutkimusretki vuorille. Tutkimusretkellä hän löysi luolan, joka samalla houkutti ja pelotti häntä. 14-vuotiaana Leonardo pääsi taiteilija Verrochion oppilaaksi Firenzeen. Oppilas aikana hän sai tutustua piirtämisen, maalaamisen, kuvanveiston ja mallintamisen lisäksi myös tekniseen piirtämiseen, kemiaan, metallurgiaan, kipsinvalantaan, metallitöihin, nahkatöihin, puusepän töihin ja mekaniikkaan. Verrochion ateljeessa näet valmistettiin koristeltuja turnajaiskilpiä, maalattuja myötäjäisarkkuja, votiivilaattoja, ristiäisvateja, pieniä uskonnollisia kuvia sekä muotokuvia ja alttaritauluja, freskoja sekä muistopatsaita kirkkoihin.

Vuosina 1476-1481 Leonardolla oli oletettavasti Firenzessä oma työpaja. Vuodelta 1476 hänen nimensä löytyy oikeuden pöytäkirjoista, mutta siitä lähtien vuoteen 1478 hänen olinpaikastaan tai työstään ei ole säilynyt minkäänlaisia tietoja. Vuonna 1482 musikaalisesti lahjakas Leonardo valmisti hevosen pään muotoisen lyyran. Lorenzo de’ Medici vaikuttui lyyrasta siinä määrin, että lähetti sen tekijöineen Milanoon takamaan rauhaa Milanon herttuan Ludovico il Moron kanssa. Tuolta ajalta on myös säästynyt usein siteerattu kirje, jossa Leonardo kuvailee Morolle ihmeellisiä asioita, joita hän voisi tekniikan alalla saavuttaa. Kirjeessä hän kertoi myös kyvystään maalata. Milanossa Leonardo teki suuren osan töistään vuosina 1482-1499. Hän työskenteli Ludovicolle useiden eri hankkeiden parissa. Näihin kuului muun muassa kupolin suunnittelu Milanon katedraaliin ja Francesco Sforzan valtavan ratsastajapatsaan mallin suunnittelu. Malli oli tehty savesta ja sen pohjalta lopullinen patsas oli tarkoitus valaa pronssista. Pronssi kuitenkin käytettiin kanuunoiden valmistukseen, joilla oli tarkoitus suojella kaupunkia Ranskan hyökkäykseltä. Ratsastajapatsas ja sen malli oli useita vuosia työn alla keskeneräisenä. Tällainen prokrastinaatio oli Leonardolle hyvin tyypillistä. Leonardo pakeni vuonna 1499 Milanosta Venetsiaan, kun ranskalaiset joukot hyökkäsivät Milanoon. Venetsiassa hän työskenteli sotilasinsinöörinä- ja arkkitehtina suunnitellen kaupungin meripuolustusta.

Vuonna 1500 Leonardo palasi Firenzeen. Firenzessä hän sai työpajan Santissima Annunziatan luostarista. Tuona hän teki neitsyestä ja lapsesta Pyhän Annan ja Johannes Kastajan kanssa piirroksen, joka sai osakseen suurta huomiota. Piirroksen saamaa julkisuutta ja huomiota kuvattiin jopa festivaalin kaltaiseksi. Vuosien 1500- ja 1507 välillä Leonardo vaihtoi monesti asuinpaikkaansa Firenzen ja Milanon välillä. Vuonna 1502 hän kulki pitkin Italiaa sotilasinsinöörin ja -arkkitehdin toimessa. Milanoon hän palasi viimeistään vuonna 1508.

Vuosina 1513-1516 Leonardo asui Vatikaanin Belvederessä. Vuonna 1515 Ranskan Frans I valtasi Milanon. Frans tilasi Leonardolta mekaanisen leijonan, joka käveli ja avautuessaan paljasti liljakimpun. Seuraavana vuonna Leonardo astui Fransin palvelukseen ja sai asuttavakseen Clós Lucén kartanon, jossa hän asui viimeiset kolme vuotta elämästään. Leonardo da Vinci kuoli 2.5.1519 Ranskassa Clós Lucén kartanossa. Hänen toiveensa mukaan hautajaissaatossa arkkua seurasi 60 kerjäläistä. Yleisnero haudattiin Saint-Hubertin kappeliin Amboisen linnaan.

Leonardo da Vinci tunnetaan erityisesti maalarina. Hänen maalauksiaan on säilynyt vain noin 15 kappaletta. Hän oli kuitenkin paljon muutakin. Keksijänä Leonardo oli aikaansa edellä. Hän suunnitteli muun muassa helikopterin ja panssarivaunun prototyypit. Keksinnöt pohjasivat muun muassa Arkkimedeen tieteellisiin havaintoihin, mutta olivat monesti kömpelöitä ja monimutkaisia. Erityisesti lentämisesti kiinnostunut Leonardo onnistui kuitenkin suunnittelemaan ja rakentamaan toimivan riippuliitimen. Mitähän kaikkea Leonardo da Vinci olisi suunnitellut nykypäivänä?

Kuva: Wikipedia