Suomen matkailuhelmet

Suomen matkailuhelmet

Onko Koli jo nähty? Eikö Yyteri enää houkuta? Patikoitko jo Karhunkierroksen kumpaankin suuntaan ympäri? Menikö kalakukosta ruoto kurkkuun ja mustamakkara ei vaan maistu? Haluaisitko tänä vuonna matkustaa kotimaassa, mutta käydä jossain muualla kuin niin sanotuissa vakiokohteissa? Tässä blogissa vinkkaamme muutamia kotimaan matkakohteita, jotka eivät ole ehkä niin tunnettuja ja lisäksi tiimimme antaa omia suosituksiaan.

Lähtiessäni selvittämään, että mistä löytyvät niin sanotut ”matkailuhelmet” törmäsin uudestaan ja uudestaan Yyteriin ja Koliin. Eipä siinä, ovat kivoja paikkoja varmasti molemmat (Kolilla en ole käynyt ja Yyterissä viimeksi 20 vuotta sitten.) Nyt kuitenkin halusin löytää kohteita, jotka ovat niitä todellisia helmiä ja eivät välttämättä saa niin paljon näkyvyyttä tai jäävät muuten vähemmälle huomiolle.

Koska lyhemmällä ja pitemmällä googlauksella löytyi lähinnä juuri niitä suosikkikohteita, enkä kehdannut enää vaivata kavereita jatkuvilla kysymyksillä, niinpä päätin napata avuksi Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin Madventures Suomi matkaopas -kirjan. Kirjaan on suosituimpien paikkojen lisäksi koottu myös niitä ei niin tunnettuja ja erikoisempia paikkoja. Tämä matkaopas kannattaa kyllä lukea, koska pelkkien matkakohteiden lisäksi löytyy myös henkilökuvia ja haastatteluja eri paikkojen asukkaista.

Olen koonnut kirjassa jaotetuilta alueilta muutamia paikkoja, jotka kutkuttelevat käymään. En tässä kirjoituksessa perehdy niinkään paljon majoitukseen tai ravintoloihin, koska niistä on tulossa omat julkaisunsa myöhemmin.

  1. Lounais-Suomessa kannattaa suunnata saaristoon. Käyntikohteiksi voi valita muun muassa Silliperinnemuseon Rymättylässä, Kustavin käsityökylän ja Mathildedahlin artesaanikylän Salossa.
  2. Uudenmaan kohteet ovat valikoituneet Helsingin ulkopuolelta. Nostoihin pääsee Sipoossa Nikkilän julkinen taide, Kalkki-Petteri Lohjalla ja Kirkkonummen metsistä löytyvä Villa Mehu.
  3. Hämeen ja Pirkanmaan kohteisiin voi tutustua nim maan perusteellisesti. Hämäläisten hitautta voi käydä testaamassa ja tutkimassa Padasjoen nakukympillä, Virtojen Killinkoskella ja Akaan Tapettimuseossa.  
  4. Järvi-Suomessa eli Savon ja Keski-Suomen alueella kannattaa ottaa kaikki ilo irti sisävesiväylistä ja kulkea Ultra Bran ohjeiden mukaan vesireittejä. Jyväskylän suosituksia tulee myöhemmin eli kohteiksi Järvi-Suomesta suosittelemme Mekaanisen musiikin museota Varkaudessa, Linnasaaren kansallispuistoa Rantasalmella sekä Taidekeskus Haihatusta Joutsassa.
  5. Itä-Suomi on tässä jaottelussa melko suuri eli matkustusmukavuuden takia kannattaa vaihtaa farkut verkkareihin. Kohteiksi kannattaa valita esimerkiksi Kajaanista Paltaniemen kuvakirkko, Kirkkovuoren hautausmaa Anjalassa ja Mustarinda Hyrynsalmella.
  6. Seuraavaksi matka jatkuu Pohjanmaan kautta. Käyntikohdesuosituksiksi valikoitui Kalevalainen perinnekylä Utajärvellä, Isonkyrön Pahakorpi ja Arktinen museo Nanoq Pietarsaaaressa.
  7. ”Lapin luonto luo outoa taikaa…”. Lapista löytyy luonnon lisäksi myös mielenkiintoisia kulttuurikohteitakin kuten Särestöniemi-museo Kittilästä, Speden Mesopotamia Muoniossa sekä Kahvikuppimuseo ja kulttuurikeskus Posiolla.

Esitin myös tiimillemme kaksi kysymystä. Ensimmäinen kysymys oli: ”minne itse haluaisit matkustaa kotimaassa” ja toinen kysymys: ”mihin ohjaisit matkailijan käymään kotipaikkakunnallasi”. Tässä tulee Memorandumin suositukset:

Jonna:

”Kotipaikkakunnalta Tampereelta suosittelen Ansiokalliota maisema- ja valokuvauspaikkana sekä Pyynikin näkötornin munkit ja Jyväskylässä Teeleidi ja Harjun Vesilinna. Seuraavissa paikoissa haluaisin käydä: Wanha markki (taiteilijakoti ja eläinten vanhainkoti), Vantaan Haltiala, Hossan Värikallio, Astuvansalmi, Saraakallio, Kuusiston linnan rauniot, Mänttä/Serlachius museo, Merenkurkun saaristo (Unesco), Verla, Sammallahdenmäki, Halisten muinaispolku ja Ruuhinevan suo.”

Juha:

”Ysitien lemmikki ja Nokkakiven huvipuisto on kivoja paikkoja käydä lasten kanssa. Leppävirralla kannattaa käydä katsomassa Orinoron rotkoa.”

Sami:

”Mulle tuli mieleen Saarijärven klassikkot eli Julmat Lammit/Runebergin luontopolku ja Puuhapuisto Veijari (lapsiperheille).”

Aino:

”Haluaisin tehdä road tripin Hangosta Nuorgamiin periaattella, että toiseen suuntaan mennään lännen ja toiseen idän kautta. Erityisiä paikkoja, missä haluaisin tämän matkan aikana käydä, on Leväluhta ja Pahakorpi Isossakyrössä, Siida Inarissa, Suomussalmen hiljainen kansa, Kyllikki Saaren suohauta Isojoella, Ponimaa Orivedellä, Fiskars Village, Espoossa Bodomin järven murhaniemi ja monta muuta paikkaa. Houkuttaa myös ajatus etsiä kohteita jonkun tietyn teeman mukaan esimerkiksi kalmistot kuten Eurassa Luistari, hiidenkirnut, pienet museot, kummituskohteet, maisematiet, erilaiset lankakaupat ja erikoisimmat tapahtumat. Kotipaikkakunnallani Punkalaitumella neuvoisin matkailijan käymään Yli-Kirran talonpoikaismuseolla (Koiramäen talo), josta ohjaisin patikoimaan Konatun kellarille ja sieltä taas takaisin ”pitäjälle” Yhivuoren kautta. Patikkamatkan jälkeen kannattaa poiketa Kahvila Myötätuuleen juomaan Punkamokkaa. Jyväskylässä puolestaan suosittelisin käymään Toivolan Vanhalla Pihalla, Teeleidissä, Suomen käsityön museossa, juoksemassa tai ihan kävelemässä Harjun portaat ylös, josta voi kätevästi jatkaa Seminaarinmäelle kävelemään ja lopettaa reippailu Grilli 21:lle Lounaispuistoon.”

P.S. Jos ei niin hohdokkaat kohteet ja rappioromantiikka on enemmän makuusi, niin tässä X-lehden jutussa voit tutustua Suomen kurjimpiin nähtävyyksiin.