Tuo museo kotiisi

Tuo museo kotiisi

Museot ovat sulkeneet ovensa koko maassa ja ihmisiä kehotetaan pysymään kotona. Koulut ja työt on siirretty mahdollisuuksien mukaan etätöiksi. Tapahtumia siirretään syksymmälle ja turhaa matkustelua myös kotimaassa kehotetaan välttämään. Kuntosalit, kirjastot ja uimahallit ovat myös kiinni, eikä kauppakeskuksissakaan kannata aikaansa juuri viettää. Mikä siis neuvoksi, kun kirjahylly on kotona luettu loppuun, suoratoistopalvelut katsottu läpi ja jälkikasvullekaan ei enää keksi uutta tekemistä. Mitäpä sanoisitte siihen, jos kerron, että me voisimme tuoda museon kotiinne?

Iltalehdessä kerrottiin 17.3. museoista, joihin pääset vierailemaan virtuaalisesti. Museoilla on ollut virtuaalisia näyttelyitä kotisivuillaan jo jonkin aikaa, mutta ne ovat usein vain kuvagallerioita, joissa pääset selaamaan kuvia museon esineistöstä. Niitä on mukava kyllä katsella ja uppoutua lukemaan tietoja, mutta miltä tuntuisi, jos voisit nähdä rautakautisen miekan keskellä olohuonettasi? Tai jos Hugo Simbergin Haavoittunut Enkeli roikkuisikin makuuhuoneesi seinällä? Entäpä, jos keittiössäsi olisikin vanhat leipälaudat ja leipävartaat katossa? Tämä kaikki on mahdollista lisätyn todellisuuden avulla. Sovelluksen avulla pääsisit tutustumaan museon kokoelmiin uudella tavalla kotonasi. Museoesineistä voi tulla osa omaa kotiasi tai pääset tutkimaan tarkemmin vaikka koristeellisia Fabergén munia. Nuo munathan voisi vaikka sovittaa kirjahyllyyn valokuvien viereen.

Monet museot ovat aktivoituneet sosiaalisessa mediassa, jotta museoiden tuomaa riemua voisi jakaa edes jotenkin. Museoille olisi tässä tilanteessa suurta hyötyä AR-sovelluksista, joilla museon voisi tuoda ihmisten koteihin. Museoiden kannattaisi rohkeasti lähteä kehittämään lisättyä todellisuutta hyödyntäviä ratkaisuja. (Me voimme tarkemmin kertoa miten.) Entä kun museot taas aukeavat? Riittääkö niissä kävijöitä, jos näyttelyt tuodaan sovelluksen avulla kotiin? Varmasti riittää ja kävijämäärät voivat jopa kasvaa. Sovelluksen avulla ihmiset ovat päässeet etukäteen jo näkemään mallinoksia esineistä, mutta vierailulla esineen näkisi niin sanotusti livenä. Näyttelyihin voi lisätä myös paikalla aukeavia sisältöjä, joista on jo aiemmin saanut pieniä maistiaisia, jotka lisäävät nälkää päästä paikan päälle.  Voimme luoda aivan uudenlaisen näyttelyelämyksen.

Elämme tällä hetkellä hyvin poikkeuksellista aikaa, joka herättää paljon epävarmuutta. Kuitenkin on samalla myös aika etsiä uusia mahdollisuuksia ja pohtia, miten toimintaa juuri esimerkiksi museoissa voitaisiin kehittää. Vallalla oleva tilanne ei tuo mukanaan pelkästään haasteita, vaan se tuo mukanaan myös mahdollisuuden luoda uutta ja vaikka suositellaan pysymään neljän seinän sisällä, niin silti voi ajatella boksin ulkopuolelta. Kuten Peter Pan sanoo: “All you need is a little faith, trust and pixie dust!”