Yliopistojen kolmas tehtävä – syy yrityksen perustamiselle

Yliopistojen kolmas tehtävä – syy yrityksen perustamiselle

Yliopistolakiin on kirjattu kolme tehtävää: yksinkertaistettuna yliopistojen tulee edistää vapaata tutkimusta, antaa tutkimukseen perustuvaa ylintä opetusta sekä toimia vuorovaikutuksessa muun yhteiskunnan kanssa. Yhteiskunnallinen vuorovaikutus voisi tarkoittaa historian kohdalla esimerkiksi sitä, että tutkimus toimisi osaltaan maailmankuvan ja sivistyksen rakentajana tai vaikkapa hyvinvoinnin lähteenä.

Käytännössä yliopistot toteuttavat vain kahta ensimmäistä tehtävää, sillä kolmannen tehtävän toteuttamiseen ei osoiteta käytännössä lainkaan rahoitusta. Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö rohkaisee, tai painostaa näkökulmasta riippuen, julkaisemaan tutkimukset ulkomaisissa julkaisuissa englanniksi.

Siten esimerkiksi Suomen historiaa käsittelevät tutkimukset pitäisi lähtökohtaisesti julkaista vain ulkomaalaisille tai ainakin tieteellistä englantia osaaville suomalaisille lukijoille. Näin karun kuvan julkaisutoiminnasta antoi Turun yliopiston Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhonen Turun Sanomissa 15.11.2017.

Laadukkaan ja monipuolisen historiantutkimuksen tulisi Memorandumin mielestä olla helposti kaikkien saatavilla ja omalla kielellä. Kirjakauppojen, ja varsinkin automarkettien kirjahyllyiltä, paljastuu tyly näkymä: historia on yhtä kuin sotahistoria ja poliittinen henkilöhistoria. Muiden aihepiirien teokset ovat hyllyssä lähinnä kuriositeettina tai säälistä. Supistunut historiakuva on johtanut myös teoksien saatavuuden heikentymiseen. Sotahistoriat ja poliittiset elämänkerrat voi ostaa kätevästi ruokaostoksilla, muut historiantutkimukset pitää tilata erikseen netistä.

Memorandumin perusajatuksena on monipuolistaa yksipuolista historian kuvaa ja tarjota matalan kynnyksen asiantuntijapalveluita. Samalla me haluamme tuoda historian kaikkien ulottuville myös täysin poikkeavalla julkaisutavalla: älypuhelimella. Näyttämällä samanaikaisesti nykyisyyden kanssa esimerkiksi muuttunutta kaupunkikuvaa tai esihistoriallisen monumentin täydessä loistokkuudessaan raunioiden sijasta, voimme näyttää historian siten, miten me tutkijat näemme ne. Täynnä tarinoita ja yllätyksiä!